Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Φιλία
Λένε πως η φιλία είναι ένα είδος έρωτα. Και κάτι παραπάνω. Η φιλία είναι έρωτας χωρίς σεξ αλλά γεννά συναισθήματα το ίδιο δυνατά όπως και ο έρωτας. Φίλος είναι εκείνος που φέρνει στην επιφάνεια την πιο καλή πλευρά μας, την πιο ειλικρινή, την πιο ανιδιοτελή, την πιο ευγενική. Για να διατηρήσει κανείς αυτό το τόσο πολύτιμο συναίσθημα, χρειάζεται να επιστρατεύσει όλη του την ευφυία, όλη του την ενεργητικότητα, όλη του την καλοσύνη, όλη του την ανεκτικότητα, όλη του την πνευματικότητα. Γιατί ο φίλος είναι καθρέφτης του καλύτερου εαυτού του. Γι’ αυτό το να χάσει κανείς ένα φίλο είναι Σα να χάνει ένα από τα προνόμια που του χάρισε η ζωή. Και η απώλεια αυτή είναι πολύ επώδυνη. Υπάρχουν, όμως, και πολλές διάφορες ανάμεσα στην φιλία και τον έρωτα. Από το φίλο σου Δε μπορείς να ζητάς πολλά, γιατί η φιλία είναι μια ελεύθερη σχέση που επιτυγχάνεται με τη συγκατάθεση και των δυο, ενώ ο έρωτας είναι μια σχέση στην οποία εμπλέκεται το πάθος και επομένως συχνά είναι μη ελεγχόμενη.
Συχνά ακόμη και η πιο ισχυρή φιλία μπορεί να περάσει μια μεγάλη δοκιμασία. Αρκεί μια ακραία συμπεριφορά, μια κουβέντα παραπάνω, μια προσβλητική φράση. Πιο είναι το αντίδοτο; Να μάθετε ποιες είναι οι σωστές κινήσεις για να κρατάτε τους φίλους σας. Και να αποφεύγετε τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Και αυτό το άρθρο δε μιλάει για το τι είναι φιλία αλλά για το τι ΔΕΝ είναι φιλία. Να θυμόμαστε όλοι μας πάντα λοιπόν ότι φιλία δεν είναι...
Εξάρτηση.
Αν χτυπάμε πολύ συχνά την πόρτα του φίλου μας, τότε θα καταλήξουμε απόλυτα εξαρτημένοι από αυτόν. Η φιλία είναι συνάντηση μεταξύ ίσων, ακόμη και αν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι διαφορετικές. Και αυτό διότι στηρίζεται στην αξιοπρέπεια και Δε μπορεί να επιζήσει αν ο ένας από τους δυο έχει συνεχώς την ανάγκη του άλλου. Σε μια σχέση φιλίας δε γίνεται ανεκτή η έλλειψη ισορροπίας σε θέματα που τον “κρατά” στο χέρι, επειδή εκμεταλλεύεται τις ανάγκες του. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ζητάμε τη βοήθεια του φίλου μας. Σημαίνει, όμως, ότι η μεταξύ μας σχέση δεν μπορεί να είναι σχέση εξάρτησης.
Ζήλια.
Στη φιλία δε χωρούν ζήλιες. Πολλοί πιστεύουν ότι το να είσαι φίλος με κάποιον σημαίνει ότι αποτελεί και ιδιοκτησία σου. Αλλά αυτό δε μπορεί να ισχύει, κυρίως όταν τα χρόνια περνούν και οι παιδικές φιλίες δίνουν τη θέση τους σε μια διεύρυνση του κοινωνικού κύκλου. Άλλωστε, οι μοναδικότητα δεν εξαρτάται από τοις κοινωνικές επαφές. Δυο άνθρωποι στέλνουν μηνύματα φιλίας ο ένας στον άλλον, ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα σε πολύ κόσμο και υποχρεώνονται να μιλούν με όλους τους άλλους. Οι σκηνές και οι εκρήξεις ζήλιας αποτελούν δείγμα ανωριμότητας και καταστρέφουν τη σχέση.
Πλήξη.
Με τους πραγματικούς μας φίλους δε νιώθουμε ποτέ πλήξη. Δεν υπάρχουν τυπικότητες, αλλά πάθος για τα ίδια ενδιαφέροντα. Στις μεταξύ τους συζητήσεις οι φίλοι μιλούν για θέματα ουσιαστικά. Γιατί οι συζητήσεις με το φίλο μας, μας βοηθούν να κατανοούμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Δυο φίλους μπορεί να τους συνδέει ακόμη και η σιωπή. Είναι σε θέση να μιλούν με το δικό τους μυστικό κώδικα, κώδικα που κανένας ή τίποτα δε μπορεί να σπάσει. Μπορούν ακόμη να προγραμματίσουν κοινές διακοπές, αδιαφορώντας για το που θα βρεθούν. Γιατί η φιλία είναι και αναζήτηση νέων δρόμων επικοινωνίας και ευχαρίστησης. Διαφορετικά, το μόνο που μας συνδέει είναι το κουτσομπολιό και οι.... εξομολογήσεις.
Φθόνος.
Η αγάπη που νιώθουμε για το φίλο ή τη φίλη μας πρέπει να είναι τόσο δυνατή, ώστε να χαιρόμαστε με τη χαρά του και να πανηγυρίζουμε με τις επιτυχίες του. Δεν είναι φίλος αυτός που πιστεύει ότι σε μια τέτοια σχέση πρέπει και οι δυο να έχουν το ίδιο μερίδιο επιτυχίας και ευτυχίας. Και δεν είναι φίλος αυτός που φθονεί τον άνθρωπο με τον οποίο διάλεξε να μοιραστεί αυτό το θαυμάσιο συναίσθημα.
Αυστηρότητα.
Όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία ή έχουμε ένα πρόβλημα, θέλουμε το φίλο μας στο πλευρό μας, συμπαραστάτη, έτοιμο να βρει μια λύση και όχι αυστηρό κριτή, έτοιμο να μας ρίξει στην αρένα. Δε θέλουμε στο πλευρό μας έναν αγέλαστο τιμητή και κριτή των πάντων που δεν κάνει άλλη δουλειά από το να επισημαίνει τα ελαττώματα μας. Θέλουμε κάποιον που να μας συμβουλέψει, να μας κάνει καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική και να μας επισημαίνει γλυκά τα λάθη μας.
Αξιοπρέπεια
Δύσκολο να κάνεις φίλη μια γυναίκα που κοιτά να σου αρπάξει τον άντρα ή να επωφεληθεί των λαθών σου για να ανέβει εις βάρος σου στην επαγγελματική κλίμακα. Στη βάση κάθε σχέσης εκτίμησης και εμπιστοσύνης βρίσκεται η ευπρέπεια. “Η φιλία” έλεγε ο Βολτέρος, “είναι ένα συμβόλαιο που υπογράφουν δυο έντιμοι άνθρωποι”. Ακόμη και αν ο φίλος μας είναι άψογος μαζί μας, αλλά συμπεριφέρεται απαίσια σε όλους τους άλλους, υπάρχει πρόβλημα. Είναι δυσάρεστο να σκέφτεσαι ότι ο φίλος ή η φίλη σου φέρεται ανήθικα και προκαλεί βλάβες στους άλλους. Στο κάτω κάτω φίλος σου έγινε επειδή εκτιμάς τις αρετές του.
Έρωτας
Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει δυο εραστές να λένε πως μετά το χωρισμό τους έμειναν δυο καλοί φίλοι; Σίγουρα πολλές! Στην πραγματικότητα σίγουρα ελάχιστες! Γιατί μπορεί μια βαθιά φιλία να εξελιχθεί σε έρωτα, αλλά το αντίθετο σπάνια συμβαίνει. Ανάμεσα στους πρώην εραστές εξακολουθεί να κυριαρχεί η πικρή γεύση του απολεσθέντος παραδείσου. Ανάμεσα τους μπορεί να αναπτυχθεί φιλία μόνο αν και οι δυο ξαναερωτευτούν δηλαδή να αποκτήσουν νέους εραστές.
Σκεφτείτε λίγο λοιπόν: Μήπως διαπράττετε και εσείς κάποιο ή κάποια από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα; Προσοχή, διότι δηλητηριάζετε καθημερινά τη φιλία σας. Τη φιλία που αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα στο χρόνο, είναι μετά την οικογένεια, το καλύτερο πράγμα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και είναι κρίμα και άδικο να την καταστρέφουμε με τη συμπεριφορά μας. Μπορούμε ακόμα να τη σώσουμε!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)